Wg wiadomoscihandlowych.pl Komisarz Unii Europejskiej ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski zapewnia, że w jego zainteresowaniu pozostaje wprowadzenie zmian w systemie Nutri-Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) – pięciokolorowa etykieta żywieniowa, będąca próbą uproszczenia systemu oceny ogólnej wartości żywieniowej produktu spożywczego.
Do kwestii systemu Nutri-Score odnieśli się prof. Andrzej Pisula, wiceminister rolnictwa Janusza Kowalski i Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wszyscy podkreślali, że system Nutri-Score, adresowany do konsumentów, stosowany w oznaczeniu produktów sieci wielkopowierzchniowych, uderza w producentów wyrobów (także mięsnych) charakteryzujących się wysoką jakością.
Ich zdaniem system oznaczania żywności może stać się wkrótce jednym z problemów branży mięsnej, podobnie jak sprawa deklaracji masy netto mięsa kulinarnego w opakowaniach jednostkowych. Te dwa tematy zostały zasygnalizowane przez Radę Krajową Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP jako najważniejsze do rozwiązania w najbliższym czasie. Na temat wyzwań dla sektora branży mięsnej dyskutowano podczas konferencji „Szanse i wyzwania branży mięsnej w 2023 roku”, którą 19 stycznia zorganizowało SRiW RP.