Znakowanie produktów wartością odżywczą – za i przeciw

W dziale Nauka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego ukazał się felieton dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusza Panczyka dotyczący znakowania produktów wartością odżywczą.

Od kilku miesięcy na wybranych produktach spożywczych sprzedawanych w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej można zauważyć pięciokolorowe etykiety żywieniowe. To opracowany we Francji w 2017 r. system znakowania Nutri-Score. Mimo że w założeniu tego rodzaju oznaczenie ma sprzyjać promowaniu dobrych nawyków żywieniowych poprzez wskazywanie, które produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, w praktyce cel ten nie jest spełniony – mówi dr hab. Mariusz Panczyk z Wydziału Nauk o Zdrowiu, jeden z autorów raportu dotyczące znakowania żywności Nutri-Score.

Cały felieton w linku: https://www.wum.edu.pl/node/17604

Opublikowano w