Nowe wytyczne WHO dotyczące tłuszczów

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w oparciu o aktualne dowody naukowe, opracowała wytyczne dotyczące spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans oraz całkowitego spożycia tłuszczów. Zalecenia te mają na celu zapobieganie niezdrowemu przyrostowi masy ciała dorosłych i dzieci i chorób niezakaźnych.

Według WHO ​​dorośli powinni ograniczać całkowite spożycie tłuszczów do 30% całkowitego spożycia energii. Tłuszcze spożywane przez osoby powyżej 2 roku życia powinny składać się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami nasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić nie więcej niż 10% całkowitego spożycia energii, a spożycie kwasów tłuszczowych trans – do 1% całkowitego spożycia energii.

Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy, a kwasy tłuszczowe trans  w pieczonych i smażonych produktach spożywczych, pakowanych przekąskach oraz mięsie i produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy, takich jak krowy lub owce.

Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że alternatywą dla tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans w diecie mogą być np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, np. produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.

Dodatkowo WHO podkreśla, że zarówno jakość tłuszczy, jak i ich ilość  jest ważna dla  zdrowia człowieka.

Powyższe wytyczne WHO są niezwykle istotnym głosem w dyskusji odnośnie systemu znakowania żywności Nutri-Score, który produktom z dobrym jakościowo tłuszczem w składzie przyznaje ocenę D lub E.

Źródło:

https://www.who.int/publications/i/item/9789240073630

https://www.who.int/publications/i/item/9789240073654

Opublikowano w