Eksperci o Nutri-Score w międzynarodowym czasopiśmie Foods

Raport przygotowany przez badaczy z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego:  dr hab. Mariusza Panczyka, dr inż. Huberta Dobrowolskiego, dr inż. Beatę Sińską, dr n. med. Alicję Kucharską, dr hab. Mariusza Jaworskiego, dr hab. inż. Iwonę Traczyk pt. „Opinia polskich specjalistów z zakresu żywienia nt. znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą” doczekał się  publikacji w międzynarodowym czasopiśmie Foods.  

Wyniki badania przedstawione w artykule naukowy pt. „ Food Front-of-Pack Labelling and the Nutri-Score Nutrition Label—Poland-Wide Cross-Sectional Expert Opinion Study” pokazują, że pomimo iż ponad połowa respondentów uważa, że ​​Nutri-Score zapewnia ogólną ocenę wartości odżywczej produktu i ułatwia podejmowanie szybkich decyzji zakupowych, to nie pomaga on konsumentom w komponowaniu zbilansowanej diety i nie może być stosowany do wszystkich grup produktów. Eksperci wyrazili również obawy co do zdolności systemu do uwzględnienia stopnia przetworzenia produktu, pełnej wartości odżywczej i śladu węglowego.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym artykułem.

Link do artykułu: https://www.mdpi.com/2304-8158/12/12/2346/htm

Opublikowano w