Nutri-Score ignoruje niezdrowe/szkodliwe zamienniki cukru?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odradza stosowanie niecukrowych substancji słodzących (słodziki) – Non-sugar sweeteners (NSS) – w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych.

Wyniki systematycznego przeglądu dostępnych dowodów naukowych potwierdziły, że używanie NSS nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci. Wyniki przeglądu sugerują również, że mogą wystąpić negatywne skutki długoterminowego stosowania zamienników cukru, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i śmiertelności u osób dorosłych.

„Zastąpienie wolnych cukrów dodatkiem NSS (niecukrowe substancje słodzące) nie pomaga w kontroli wagi na dłuższą metę. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, takie jak owoce, lub niesłodzone jedzenie i napoje” – mówi Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności: „NSS nie są istotnymi czynnikami dietetycznymi i nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie”.

Rodzi się zatem pytanie, czy rekomendacja WHO wpłynie na kryteria oceny systemu Nutri-Score, w którym produkty z dodatkiem słodzików uzyskują wysoką ocenę A i B na zielonym tle z rekomendacją częstego ich spożywania.

Więcej informacji – pełny raport WHO:

https://cdn.ymaws.com/ifu-fruitjuice.com/resource/resmgr/who/who_guide_on_use_of_nss-eng.pdf

Opublikowano w