Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w oparciu o aktualne dowody naukowe, opracowała wytyczne dotyczące spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych trans oraz całkowitego spożycia tłuszczów. Zalecenia te mają na celu zapobieganie niezdrowemu przyrostowi masy ciała dorosłych i dzieci i chorób niezakaźnych.
Według WHO dorośli powinni ograniczać całkowite spożycie tłuszczów do 30% całkowitego spożycia energii. Tłuszcze spożywane przez osoby powyżej 2 roku życia powinny składać się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami nasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić nie więcej niż 10% całkowitego spożycia energii, a spożycie kwasów tłuszczowych trans – do 1% całkowitego spożycia energii.
Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w tłustym mięsie, produktach mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee, smalec, olej palmowy i olej kokosowy, a kwasy tłuszczowe trans w pieczonych i smażonych produktach spożywczych, pakowanych przekąskach oraz mięsie i produktach mlecznych pochodzących od przeżuwaczy, takich jak krowy lub owce.
Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że alternatywą dla tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans w diecie mogą być np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik pokarmowy, np. produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe.
Dodatkowo WHO podkreśla, że zarówno jakość tłuszczy, jak i ich ilość jest ważna dla zdrowia człowieka.
Powyższe wytyczne WHO są niezwykle istotnym głosem w dyskusji odnośnie systemu znakowania żywności Nutri-Score, który produktom z dobrym jakościowo tłuszczem w składzie przyznaje ocenę D lub E.
Źródło: