Co można wyczytać z etykiety produktów spożywczych?

Na portalu mojacukrzyca.org odbyło się spotkanie on-line w ramach AKCJI EDUKACJI poświęcone tematowi: „Co można wyczytać z etykiety produktów spożywczych?”. Specjalnym gościem wydarzenia była dr Beata Sińska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Wydział Nauk o Zdrowiu.

Tematem webinaru było etykietowanie produktów spożywczych pod kątem zdrowia i bezpieczeństwa żywności. Ekspertka przybliżyła tajniki czytania etykiet, omówiła najważniejsze aspekty, na jakie należy zwrócić uwagę oraz podzieliła się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi zdrowego odżywiania.

Dr Beata Sińska przybliżyła także informacje o znakowaniu opakowań systemem Nutri-Score. Oznaczenie w teorii stosuje się po to, by w intuicyjny i zrozumiały dla konsumenta sposób przedstawić wartość odżywczą oznakowanych produktów, w praktyce jednak system ten często wprowadza konsumentów w błąd.