PRZYKŁADY PRODUKTÓW
Wybór poniższych przykładów produktów i ich zestawień ma na celu zobrazowanie skutków uproszczeń, które są konsekwencją przyjętych kryteriów systemu Nutri-Score.

TYPU LIGHT
Składniki:
Woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam K, aspartam, naturalne aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu

Składniki:
Sok jabłkowy 100%

Składniki:
Woda, oleje roślinne (słonecznikowy (26%), Iniany (116), palmowy, rzepakowy (2% ), sól (0,5%), emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), naturalny aromat, witaminy A i D, barwnik (karoteny). Zawartość tłuszczu 45%.

Składniki:
Śmietanka pasteryzowana.
Zawartość tłuszczu 82%.

TYPU LIGHT
Składniki:
Woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam K, aspartam, naturalne aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu

Składniki:
Woda, sok jabłkowy z zagęszczonego soku (20%), cukier, regulatory kwasowości - kwas cytrynowy, ekstrakt z mięty.

Składniki:
Pełne ziarna zbóż (58%) [pszenica 50,9%, owiec 7,1%)], ryż (37,4%), cukier, syrop cukrowy (syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego), ekstrakt słodowy jęczmienny, substancje wzbogacające [składniki mineralne: wapń, żelazo; witaminy: niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)], sól, syrop glukozowy, przeciwutleniacz (mieszanka tokoferoli).

Składniki:
100% ziarno pszenicy

TYPU LIGHT
Składniki:
Woda, dwutlenek węgla, barwnik E 150d, kwas: kwas fosforowy, substancje słodzące: cyklaminiany, acesulfam K, aspartam, naturalne aromaty w tym kofeina, regulator kwasowości: cytryniany sodu

Składniki:
100% sok pomidorowy

Składniki:
Woda, cukier, migdały 2%, wapń, stabilizator, guma gellan, guma guar, sól, witamina E, witamina B2, witamina D2, witamina B12, emulgator: lecytyna.

Składniki:
100% mleko

do zupy
Składniki:
Sok sojowy* 83% (woda, nasiona SOI* 6,7%); olej rzepakowy*; olej słonecznikowy*; cukier trzcinowy*; emulgator: lecytyny (z SOI); substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar; naturalny aromat; sól morska.

Składniki:
Śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych.

jako przekąska
Składniki:
Słodzik maltit - syrop, płatki pełnoziarniste 12% (jęczmień, pszenica - chrupki pełnoziarniste (mąka pszenna razowa 1%, gluten pszenny, ekstrakt słodu jęczmiennego), pełne ziarno zawierające kakao - chrupki zen (pszenica - razowa mączka 10%, kakao w proszku fet - tlow, białe - zengluten, miazga z pełnego mleka - ver), pełna czekolada mleczna ze słodzikiem 9% (substancja słodząca - tel maltite, masło kakaowe, masa kakaowa z pełnego mleka, emulgator lecytyny), płatki kukurydziane (kukurydza, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego), prażone orzeszki ziemne, tłuszcz kokosowy, stabilizator gliceryna, sól, kakao naturalne - aromat z innymi naturalnymi aromatami, lecytyny emulgator, mogą być odsączane przy nadmiernym spożyciu - mają dobre działanie, mogą zawierać orzechy.

jako przekąska
Składniki:
Mleko owcze