Wywiad z Wojciechem Nowackim – Założycielem i Prezesem Stowarzyszenia Polski Ziemniak

Jakie czynniki są istotne w konstruowaniu prawidłowej diety?

W mojej ocenie w diecie każdego człowieka powinno się znaleźć jak najwięcej różnych produktów żywnościowych, o których doborze konsument będzie świadomie decydował.

W jaki sposób na prawidłową dietę może wpłynąć wprowadzenie systemu Nutri-Score?

System znakowania Nutri–Score produktów żywnościowych wprowadzanych do obrotu jest oparty na bardzo uproszonym algorytmie oceny wartości odżywczej. W systemie Nutri – Score ocenie podlega zarówno zawartość niekorzystnych składników, takich jak cukier, sól wraz z całkowitą wartością energetyczną jak i zawartość korzystnych składników, takich jak błonnik, białko czy udział owoców i warzyw. System nie uwzględnia innych aspektów związanych ze składem i właściwościami żywności, które mają istotny wpływ na uznanie, że dany środek spożywczy jest wartościowy z punktu widzenia zdrowotnego, takich jak zawartość witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, stopnia przetworzenia i ewentualnego stosowania dodatków konserwujących.

W jaki sposób system Nutri-Score może wpłynąć na krajowych producentów rolno-spożywczych?

Nutri – Score jest systemem w większości przypadków deprecjonującym produkty naturalne, ekologiczne, regionalne, czy tradycyjne. W każdym kraju, także w Polsce, powinien być opracowany, doskonalszy niż Nutri–Score, system znakowania produktów żywnościowych.

Jakie aspekty powinien uwzględniać system znakowania żywności wartością odżywczą?

Powinien być zarówno prosty i czytelny dla konsumentów, ale uwzględniający wartość odżywczą jak i prozdrowotną żywności. Także należy uwzględnić specyfikę diety dla naszego regionu, tj. strefy klimatu umiarkowanego Europy oraz specyficznych dla niego produktów regionalnych czy tradycyjnych. Mam wątpliwości co do sensu funkcjonowania jednego systemu znakowania produktów żywnościowych we wszystkich krajach UE.
Założyciel i Prezes Stowarzyszenia Polski Ziemniak. Popularyzator wiedzy o ziemniaku, były pracownik naukowy (adiunkt) Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB Oddział w Jadwisinie. Kierował Zakładem Agronomii Ziemniaka. Autor książek: „Ziemniaki cenne warzywo w polskiej tradycji kulinarnej” oraz „Ziemniaki cenne skarby ziemi o wszechstronnym wykorzystaniu”

Opublikowano w