Orędzie oraz dyskusja o stanie Unii podkreśla wadliwe podejście UE do kryzysu żywnościowego

Orędzia o stanie Unii przewodniczącej Komisji Europejskiej wygłoszone przez Ursulę von der Leyen w dniu 14 września 2022 roku oraz dyskusja zdominowane było przez kwestie związane z Ukrainą i kryzysem energetycznym.

Jak donosi euroreporter.co cyberbezpieczeństwo, ekologiczny transport i długoterminowe rozwiązania w zakresie ochrony środowiska otrzymały jedynie przelotną wzmiankę, co rodzi pytania dotyczące postępów w tych kluczowych kwestiach. Jednak kryzys żywnościowy był najbardziej rażącym niedopatrzeniem, zwłaszcza biorąc pod uwagę wpływ kryzysu energetycznego na producentów i konsumentów rolno-spożywczych.

Posłowie do PE ostro skrytykowali Komisję Europejską na niedawnym posiedzeniu za to, że nie doceniła niszczycielskiego wpływu, jaki jej cel dotyczący pestycydów na 2030 r. miałby na zaopatrzenie w żywność, co zostało ujawnione przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji (JRC) w raporcie opublikowanym w zeszłym roku. Badanie JRC wykazało, że wdrożenie F2F w obecnej formie zmniejszyłoby produkcję zbóż, warzyw, mięsa i mleka w UE odpowiednio o 15%, 12%, 14% i 10%.

Wiodący kandydat na ogólnounijny system etykietowania żywności na froncie opakowania (FOP) – kolejny kluczowy filar F2F – grozi pogłębieniem poważnych wyzwań, przed którymi stoją europejscy rolnicy. Wspierany przez Francję Nutri-Score, podobnie jak wszystkie systemy FOP, ma na celu poprawę zdrowia żywieniowego i walkę z otyłością poprzez dostarczanie kupującym informacji o wartościach odżywczych. Jednak jego wadliwy algorytm, który ocenia produkty spożywcze za pomocą systemu klasyfikacji od A do E, od zielonego do czerwonego, opartego na porcji 100 ml/g, nie ocenia zdrowotności żywności w szczegółowy i kompleksowy sposób.

Nutri-Score obniża zawartość cukru, sodu i tłuszczu bez uwzględniania odpowiedniej wielkości porcji produktu i szerszych korzyści odżywczych, gdy jest spożywany z umiarem w ramach zbilansowanej diety. W ten sposób niektóre europejskie produkty podstawowe, takie jak oliwa z oliwek, szynka parmeńska i ser Roquefort, otrzymują niesprawiedliwie surową ocenę „D” i „E” Nutri-Score, podczas gdy wysoko przetworzone produkty, takie jak płatki Chocapic, otrzymują mylące „A”, co zagraża wyrządzić znaczne szkody ekonomiczne producentom rolno-spożywczym, którzy już zmagają się z kryzysem energetycznym i stratami upraw spowodowanymi suszą.

Cały artykuł w linku: https://pl.eureporter.co/politics/european-commission/2022/09/27/state-of-the-union-address-highlights-flawed-eu-approach-to-food-crisis

Opublikowano w