Nutri-Score nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia żywności

Eksperci są zgodni – stopień przetworzenia produktów w naszej diecie ma ogromne znaczenia dla naszego zdrowia. Dlatego powinniśmy ograniczać wysoko przetworzoną żywność i wybierać naturalne produkty o niskim stopniu przetworzenia.[1]

Produkty wysoko przetworzone klasyfikowane jako NOVA 4 to żywność, która została poddana intensywnym przemysłowym procesom fizycznym, chemicznym lub biologicznym (np. uwodornieniu, formowaniu, wytłaczaniu, wstępnemu przetwarzaniu przez smażenie) lub zawierająca substancje przemysłowe, których zwykle nie można znaleźć w domowych kuchniach (np. maltodekstryna, uwodornione oleje lub modyfikowane skrobie), dodatki  (np. barwniki, emulgatory, sztuczne słodziki) lub środki aromatyzujące. Przykładami są gazowane napoje bezalkoholowe, batony czekoladowe i energetyczne, zupy typu instant, nuggetsy rybne i drobiowe, posiłki w proszku lub „wzbogacane” oraz substytuty mięsa zawierające substancje takie jak izolaty białek lub dodatki modyfikujące kolor i smak.[2]

Ateńscy naukowcy w badaniu „Precision Food Composition Data as a Tool to Decipher the Riddle of Ultra-Processed Foods and Nutritional Quality”[3] zgłębiającym temat przetworzenia żywności i biorącym pod uwagę skład produktów pokazali, że najwięcej produktów wysoko przetworzonych (NOVA 4), byłoby oznaczonych literą B na zielonym tle w klasyfikacji systemu Nutri-Score (26%). Choć ocena A na ciemnozielonym tle powinna wskazywać na najzdrowsze produkty, wśród nich również byłoby ok. 9% produktów ultra przetworzonych.

Wynika to, z faktu, iż system NS w swoim algorytmie kompletnie nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia żywności. Co więcej, NS swoim systemem ocen nakłania producentów, by reformułowali składy produkowanej żywności, by była ona atrakcyjniejsza dla konsumentów. Warto jednak podkreślić, że jest to niemożliwe dla produktów naturalnychjedno- lub dwu- czy kilkuskładnikowych, których składu nie można zmienić. Do tej grupy należą również soki owocowe, do których zgodnie z krajowymi i unijnymi przepisami prawa nie można dodawać żadnych cukrów oraz ich usuwać. Dodatkowo te same przepisy zapewniają jego naturalność zabraniając dodatku aromatów, barwników czy słodzików. 


[1] https://dietetycy.org.pl/zywnosc-przetworzona/

[2] https://www.bmj.com/content/383/bmj-2023-075294

[3] https://www.mdpi.com/2304-8158/13/8/1259

Opublikowano w