Na kanałach Centrum Respo został opublikowany obszerny materiał w formie wywiadu z ekspertką Mileną Nosek, która ma bogate doświadczenie dietetyczno-psychodietetyczne. Wraz z prowadzącą, dr inż. Małgorzatą Jackowską, dietetyczki kompleksowo omówiły zagadnienia związane ze znakowaniem Nutri-Score.
https://www.instagram.com/centrumrespo/
https://www.instagram.com/milena.nosek.dietetyk/
Dietetyczka Milena Nosek podkreśliła m.in.:
- Nutri-Score nie uwzględnia jakości składników, takich jak rodzaj tłuszczu czy źródło cukru, co może prowadzić do wyboru mniej zdrowych opcji.
- Sytuacje, gdy dwa produkty w tej samej kategorii – jeden przetworzony i z dużą ilością cukru, a drugi z naturalnymi cukrami i bardziej jakościowy, mają tą samą ocenę – jest to oszukiwanie klienta, wprowadzanie go w błąd.
- Ograniczenia Nutri-Score, takie jak brak uwzględnienia w ocenie stopnia przetworzenia produktów, zawartości witamin, składników mineralnych czy sposobu przygotowania (np. smażenia).
- Uproszczone oceny systemu Nutri-Score nie edukują konsumentów w zakresie wiedzy żywieniowej, nie stymulują do sprawdzania składników czy tabeli wartości odżywczej i podejmowania świadomych wyborów.
- Nutri-Score nie jest dopasowany do indywidualnych wymagań żywieniowych konsumentów.
- Badania potwierdzające skuteczność Nutri-Score są stronnicze .
- Firmom w stosowaniu oznaczenia Nutri-Score nie chodzi o zdrowie konsumenta, a o zarobienie na nim.
- Potrzebę edukacji konsumentów, aby podejmowali oni świadome decyzje żywieniowe, nie polegając wyłącznie na prostych oznaczeniach.
Rozmówczynie mówiły również o tym, jak istotne jest zwracanie uwagi na składniki i wartości odżywcze produktów oraz jak kupować świadomie i jakie wybory żywieniowe podejmować, by lepiej żyć.